Чому слід їсти більше овочів та фруктів ?

/Files/images/чому слід їсти овочі.jpg

Харчування сучасної людини значним чином відрізняється від того, яке було 100 і навіть 50 років тому. Шалений темп життя, стрімкий розвиток харчової промисловості, вживання їжі швидкого приготування з великою часткою рафінованих продуктів – все це суттєво впливає на здоров’я, працездатність, якість та тривалість життя. За данимиWorld Health Organization (WHO), здоров’я людини на 50% залежить від того, що вона їсть.

У 2017 р. в Україні, використовуючи наукові дослідження і досвід провідних країн світу, вперше було розроблено і затверджено Тарілку_здорового_харчування. Згідно з рекомендаціями Міністерство охорони здоров'я України, у щоденному раціоні мають бути різні продукти, серед яких овочів і фруктів денна норма – 5 порцій (600-800 г).

Половину цієї умовної тарілки здорового харчування складають овочі - 300 г та фрукти і ягоди – 300 г на добу. Здорове харчування має бути смачним, доступним та корисним.

Для підтримки оптимального здоров’я в раціон харчування бажано включати різнокольорові (червоні, фіолетові, помаранчеві, жовті, темно-зелені) фрукти та овочі. У їхньому складі містяться різні біологічно активні речовини (біофлавоноїди, мінерали, вітаміни, клітковина).

Фрукти та овочі містять багато різних вітамінів та мінералів. Фолієва кислота, магній, калій, вітаміни групи В, А, Е, К, С – це лише деякі вітаміни та мінерали, які є у великій кількості саме в овочах, фруктах та засвоюються краще, ніж синтетичні вітамінно-мінеральні комплекси.

Всі ці мікронутрієнти в рослинних продуктах мають свою позитивну дію на здоров’я:

Каротиноїди провітаміну А в гарбузі, моркві, абрикосах, персиках, дині, шипшині, обліписі – важливі для зору.

Вітамін Е в горіхах, насінні, зеленому горошці, шпинаті, листках салату – необхідний для шкіри, судин, імунітету, статевого здоров’я.

Вітамін К у шпинаті, зеленому салаті, бобових – для згортання крові, засвоєння вітаміну Д.

Вітаміни В1, В6 у бобових, горіхах – для профілактики порушень нервової системи.

Фолієва кислота в зелених листових овочах – для здоров’я крові, важлива для вагітних.

Вітамін С, якого багато у квашеній капусті, болгарському перці, шипшині, ягодах, зелені, цитрусових – забезпечить імунітет, еластичність судин, здоров’я шкіри.

Фрукти та овочі багаті антиоксидантами та фітонутрієнтами. «Вільні радикали» в організмі постійно стають причиною пошкодження клітин, але антиоксиданти у складі фруктів та овочів нейтралізують їх, зменшують запалення, покращують функції судин та інше.

Детальніше про те, чому слід їсти більше овочів та фруктів за посиланням

Всесвітній день здоров’я

/Files/images/Здоров\'я 21 -1.jpg /Files/images/Здоров\'я 21 -2.jpg

/Files/images/Здоров\'я 21 -3.jpg /Files/images/Здоров\'я 21 -4.jpg

Всесвітній день здоров’я у 2021 році має особливе значення.

Бути здоровим – це не лише правильно харчуватися та робити фізичні вправи, але й бути відповідальним і усвідомлювати те, що COVID-19 – це реальна загроза.

Тому бути здоровим у 2021 році це:

- дотримуватися карантинних обмежень;

- носити маску правильно, тримати соціальну дистанцію;

- вакцинуватися проти COVID-19, коли настане ваша черга, детальніше – на vaccination.covid19.gov.ua

Бережіться та будьте здорові відповідально! А що для вас означає бути здоровим?

Презентація до дня здоров‘я «Подорож в країну здоров‘я»

Формування правильної постави у дітей

Обережно змії

/Files/images/укус змії.jpg

За вікном все тепліше, тому улюбленими місцями відпочинку скоро для нас стануть парки, ліси, водойми, де ми можемо зустріти різних змій, у тому числі гадюку.

На території України із отруйних змій проживає гадюка звичайна, гадюка степова та гадюка Нікольського.Від укусу української гадюки померти майже не можливо!

Симптоми укусу гадюки:

наявність слідів від укусу гадюки, а саме:

однієї або двох цяток з капілярною кровотечею;

печіння, біль та набряк у місці укусу;

гематома на і біля місця укусу;

некроз тканин;

головний біль;

запаморочення;

слабкість;

блідість шкірних покривів;

підвищене потовиділення;

нудота, блювання;

біль у животі.

При укусі гадюки необхідно:

зберігати спокій;

обмежити рухову активність, за можливості іммобілізувати кінцівку;

звільнити місце укусу від будь якого стискання ( одяг, взуття, прикраси, тощо);

місце укусу обробити антисептиком на водній основі;

вживати велику кількість рідини;

госпіталізація до медичного закладу.

Що заборонено робити:

накладати джгут на кінцівку.При накладанні джгута на кінцівку зупиняється кровообіг, внаслідок чого тканини починають поступово відмирати і в кінцевому результаті це може призвести до ампутації кінцівки. Кількість отрути для всього організму не є смертельною, а якщо накладемо джгут, то кількість отрути згубно буде впливати на саму кінцівку;

висмоктувати отруту з рани. Отрута не вводиться поверхнево, висмоктування не в змозі видалити отруту, бо вона вводиться глибоко у тканини. Додатково можна інфікуватися від постраждалого;

розрізати місце укусу. За допомогою такої маніпуляції можна пошкодити артерії, вени, сухожилля, нервові закінчення. Використання нестерильного інструменту несе небезпеку додаткового інфікування рани;

вживати алкоголь. Вживання алкоголю може маскувати неврологічні розлади;

панікувати.

Профілактика укусу:

одягайте одяг, який зможе захистити від укусу змії, а саме довгі штани та високе взуття;

перевіряйте те місце, де плануєте зробити привал.

Перед тим як сісти на траву, колоду дерева чи камінь- постукайте палицею.

Автор: @oksanka_martsyniuk

Всесвітній день боротьби з туберкульозом – 24 березня

/Files/images/туберкульоз.png

Щорічно 24 березня в усьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Ця дата є фіксованою і хоча вона не вважається червоним днем календаря, проте виконує важливу функцію в підвищенні обізнаності суспільства про серйозність захворювання і необхідність боротьби з ним.

Саме цього дня в 1882 році німецьким мікробіологом Робертом Кохом був виявлений збудник туберкульозу, що дозволило зробити крок вперед у розумінні природи даного захворювання і виявленні методів його лікування. А вже в 1887 році був відкритий перший протитуберкульозний диспансер.

У 1890 році Роберт Кох отримав туберкулін та зробив доповідь на лікарському конгресі про профілактичну і, можливо, лікувальну дію туберкуліну. Випробування проводилися не тільки на піддослідних тваринах. У дослідах брав участь сам Роберт Кох зі своєю помічницею.

Робота з вивчення туберкульозу продовжувалась і в 1921 році вперше було проведено щеплення БЦЖ новонародженій дитині. Поширення вакцинації проти туберкульозу призвело до поступового скорочення кількості масових захворювань та зменшення показників смертності від туберкульозу.

Попри досягнення в боротьбі з цією недугою, туберкульоз все одно є одним з небезпечних захворювань, що вимагають серйозного і тривалого лікування. Всесвітній день боротьби з туберкульозом 2021 – це привід для того, щоб обговорити стан епідеміологічної ситуації з туберкульозу у світі та виклики, пов’язані з лікарсько-стійким туберкульозом та наслідками пандемії COVID-19.

Туберкульоз залишається однією з 10 провідних причин смерті у світі. За оцінками @World Health Organization, у кожного третього пацієнта з туберкульозом спостерігається лікарсько-стійка форма захворювання, а показники успішності лікування таких форм недостатньо високі. Близько 25% населення світу є носіями латентної туберкульозної інфекції. Ці люди не хворі і не можуть розповсюджувати туберкульоз, проте, за певних обставин латентна туберкульозна інфекція може перейти в них в активний туберкульоз.

Детальніше про туберкульоз та міфи, що пов‘язані з ним:

https://kcphc.kyiv.ua/.../vsesvitniy-den-borotbi-z...

Курити - це НЕ круто!

Перший крок, з якого починається відмова, - розробка плану відмови.

Його основні етапи:

Призначте дату відмови від куріння;

Повідомте родину та друзів про ваше рішення, попросіть їх про підтримку;

Будьте готові до труднощів під час спроби кинути курити;

Приберіть тютюнові вироби з-перед очей.

/Files/images/куріння.png

Всесвітній день води - 22 березня

/Files/images/вода.png

12 ПРИЧИН, чому нашому організму потрібна вода:

Змащує суглоби. Хрящі, що знаходяться в суглобах та дисках хребта, містять близько 80% води. Тривале зневоднення може знизити амортизовану здатність суглобів, що призведе до болю.

Утворює слину та слиз. Слина допомагає нам перетравлювати їжу і зберігає вологість у роті, носі та очах. Це запобігає тертю та певним типам пошкоджень. Також питна вода очищає нашу ротову порожнину і може зменшити руйнування зубів.

Доставляє кисень по всьому тілу. Наша кров на 90% складається з води і кров переносить кисень до різних частин тіла.

Покращує здоров'я та красу шкіри. При зневодненні шкіра стає більш вразливою до різноманітних шкірних захворювань і передчасного утворення зморшок.

Заспокоює мозок, спинний мозок та інші чутливі тканини. Зневоднення може вплинути на структуру та функції мозку. Вона також бере участь у продукуванні гормонів та нейромедіаторів. Тривале зневоднення може призвести до проблем з мисленням та міркуванням.

Регулює температуру тіла. Коли наше тіло нагрівається, то вода, що зберігається в середніх шарах шкіри, виходить на поверхню у вигляді поту.

Від води залежить травна система. Для нормальної роботи кишківника потрібна достатня кількість води. Зневоднення може призвести до проблем з травленням, закрепів та підвищеної кислотності шлунка. Це збільшить ризик печії та виразки шлунка.

Виводить відходи з нашого організму. Вода необхідна у процесах потовиділення та виведенні сечі, калу.

Допомагає підтримувати артеріальний тиск (АТ). Нестача води може призвести до згущення крові та підвищення АТ.

Робить мінерали та поживні речовини доступними. Вони розчиняються у воді, що дозволяє їм проникати в різні частини тіла.

Запобігає пошкодженню нирок. Нирки регулюють рідину в організмі. Нестача води може призвести до утворення каменів у нирках та інших проблем.

Зниження ваги. Якщо воду вживати замість підсолоджених соків та газованих напоїв, то вона може допомогти вам у схудненні.

Ознаки нестачі вітамінів у нашому організмі

Багато хто знає, що вітаміни мають високу біологічну активність, а також вони потрібні, але в невеликих дозах (від мкг до декількох десятків мг/добу). На відміну від макронутрієнтів (білків, жирів, вуглеводів) вітаміни не є пластичним, будівельним матеріалом чи джерелом енергії, але відіграють важливу роль в організмі. Кожному вітаміну властива специфічна функція, що робить їх незамінними в життєдіяльності різних клітин організму. Індустріалізація та сучасний темп життя сприяли тому, що вживання рафінованих, консервованих продуктів та фастфудів, які мають низьку вітамінну цінність збільшилося.

/Files/images/вітаміни.jpg

Напружений ритм сучасного життя, підвищений рівень стресу, психоемоційне навантаження, погіршення екологічної ситуації, якості питної води, виснаження ґрунтів, на яких вирощуються продукти, незбалансоване харчування, безконтрольне використання ліків – все це сприяє масовому дефіциту більшості вітамінів у дорослих та в дітей.

Дефіцит вітамінів у раціоні харчування призводить до зниження працездатності, порушення обміну речовин, імунітету, виникненню різних патологічних станів в організмі. Гіповітаміноз може виникати коли недостатня кількість вітамінів надходить з їжею, їхнє всмоктування та обмін, а також при певних фізіологічних станах (діти, вагітні, люди похилого віку, в післяопераційний період, при фізичних навантаженнях, тощо).

Існує 3 стадії нестачі вітамінів:

Дефіцит вітамінів, що підтверджується тільки лабораторними методами, але вже є порушенням метаболічних процесів, у яких бере участь конкретний вітамін. Знижується опір організму до інфекцій, працездатність, загострюються хронічні захворювання та уповільнюються терміни одужання після операцій, травм, опіків.

Різке (але не повне) зниження запасів вітамінів в організмі, внаслідок чого з'являються не тільки загальні прояви виснаження (зниження працездатності, швидка втомлюваність), але й специфічна клінічна картина нестачі вітамінів.

Крайній ступінь нестачі, авітаміноз, тобто повне виснаження вітамінних ресурсів організму, яке в наш час трапляється рідко.

Найчастіші причини недостатності вітамінів: низький вміст їх у нашому раціоні харчування, втрата більшої частки їх під час кулінарної обробки продуктів, погіршення всмоктування вітамінів через порушення кишкової мікрофлори.

Гастрити

/Files/images/гастрит.png

Гастрит – це запалення слизової оболонки шлунку, що може бути спричинене різними факторами, зокрема інфекцією, стресом, пошкодженням лікарськими препаратами та порушеннями імунної системи.

Гастрит – це одне із найпоширеніших захворювань шлункового тракту. Воно не завжди має гострий перебіг, тому доволі часто залишається без уваги, не пролікованим.

Характерні симптоми гастриту:

біль у животі;

відчуття дискомфорту, важкості у шлунку;

пекучий або щемлячий біль у шлунку після або під час їжі;

відрижка, іноді нудота або блювання.

При ерозивному гастриті спостерігається запалення та ерозія слизової оболонки шлунку. Це може виникнути різко після вживання алкоголю, стресу, ліків (наприклад аспірину, нестероїдних протизапальних препаратів). При нераціональному харчуванні та порушенні його режиму можливий і повільний розвиток у відносно здорових людей. Рідше гастрит виникає після бактеріальних та вірусних інфекцій, хвороби Крона, впливу випромінювання.

При не ерозивному гастриті виникають зміни у слизовій оболонці шлунку, спочатку її витончення, потім атрофія і перетворення слизової тканини в іншу (метаплазія). Нерідко білі кров’яні клітини накопичуються у шлунку і це призводить до його запалення. Зазвичай не ерозивний гастрит викликається бактерією Helicobacter Pylori. Це найбільш розповсюджена причина гастриту та пептичної виразки.

Тривала інфекція Н. Pylori збільшує ризик розвитку раку шлунку. H. Pylori може зберігатися в калі, слині, нальоті зубів, тому може легко передаватися як кишкова інфекція (особливо, якщо нехтувати елементарними гігієнічними заходами). Також, інфекція може передаватися при близькому контакті та через поцілунки.

Вірусний гастрит або грибковий гастрит виникає в людей, які перенесли тривалу тяжку хворобу або були порушення імунної системи (наприклад, у людей зі СНІДом, онкологічними захворюваннями, або в тих, хто приймає імунодепресанти).

Гострий стресовий гастрит виникає при масивних ушкодженнях (опіки шкіри, травми голови, сильні кровотечі, що може бути пов’язане зі зниженням кровопостачання у шлунок, збільшення кількості кислоти та/або порушення здібності слизової оболонки шлунку регенерувати.

Анемія

Анемія може виникати в будь-який період життя людини, (не тільки при захворюваннях, але і при фізіологічних станах – вагітності, годуванні груддю, при посиленому рості дитини, після перенесених операцій). Причинами залізодефіциту можуть бути недостатнє споживання їжі з певним вмістом заліза (м'ясо, печінка, морські продукти,тощо), хронічна крововтрата, супутні захворювання, недостатня здатність організму засвоювати залізо внаслідок генетичної особливості або побічної дії деяких лікарських препаратів, радіація та інші токсичні фактори довкілля./Files/images/анемія.png

Негоспітальна пневмонія

Негоспітальна пневмонія– це доволі розповсюджене запальне захворювання легень, що може вражати людей будь-якого віку. Негоспітальна пневмонія виникає поза умовами лікарні або в перші 2 доби після госпіталізації. Внутрішньолікарняна пневмонія, навпаки, виникає в пацієнтів, які нещодавно перебували в лікарні або мешкають у закладах тривалого догляду.

/Files/images/пневмонія.png

Симптоми негоспітальної пневмонії виникають внаслідок запалення та заповнення альвеол легень рідиною, що викликає задишку, лихоманку, болі у грудній клітці та кашель.

Збудниками негоспітальної пневмонії можуть бути різні мікроорганізми (бактерії, віруси, гриби), передача яких здійснюється повітряним шляхом.

Захворювання завжди розпочинається гостро з підвищення температури тіла до 39-40 градусів, супроводжується потовиділенням, ознобом. Хворого турбує біль у грудях, що посилюється при диханні, слабкість, головний біль, біль у м’язах та суглобах. Протягом першої доби кашель сухий, пізніше він стає вологим із відхаркуванням зеленкуватої мокроти. З’являється задишка, відчуття «закладеності у грудях».

Факторами ризику негоспітальних пневмоній можуть бути хронічні хвороби легень, ВІЛ-інфекція та інші стани, що знижують імунітет, похилий вік людини, тютюнокуріння.

Що впливає на нашу пам’ять та здатність запам’ятовувати?

Пам'ять– це найважливіша функція мозку, яка дозволяє нам міркувати, зберігати спогади, дає людям основу для розуміння сьогодення та майбутнього. Вона відіграє вирішальну роль у навчанні. Наші спогади можуть бути яскравими та тривалими, але досить часто через їхню неточність ми можемо їх забути.

/Files/images/пам\'ять.png

Всесвітній день імунітету – 1 березня

/Files/images/імунітет.png

Залежність від соціальних мереж

/Files/images/Залежність від соціальних мереж.png

Роль фруктів червоного кольору у профілактиці різноманітних захворювань

/Files/images/Роль фруктів.jpg

Червоні фрукти позитивно впливають на людський організм. Споживання таких плодів є хорошою профілактикою серцево-судинних захворювань, а також знижує ризик розвитку онкологічних захворювань.Фрукти та овочі червоного кольору багаті на залізо, кальцій та фітохімічні елементи (мають виняткові особливості проти старіння). Окрім того, у фруктах та овочах червоної групи міститься пігмент лікопен з антиоксидантними властивостями, що позитивно впливає на пам'ять.

Гранат - це один із найкорисніших продуктів на планеті. У ньому міститься близько 15 амінокислот, 5 із яких незамінні. Він багатий на вітаміни К, С, В9 і В6 та мінерали (калій, мідь, фосфор). При цьому гранат – це низькокалорійний фрукт: 100 г містить лише 72 кКал.

Гранат зміцнює здоров'я серця. У гранаті міститься пунікалагін, що нейтралізує вільні радикали та підвищує антиоксидантний статус. Пунікалагін зміцнює стінки судин і знижує рівень «поганого» холестерину (ЛПНЩ). Це перешкоджає утворенню атеросклеротичних бляшок.

Гранат перешкоджає розвитку артрозу. Це гостре запалення і больові відчуття під час рухів. Гранат багатий на вітамін К, що відіграє значну роль в обміні речовин у кістках та сполучних тканинах. Зокрема, бере участь у засвоєнні кальцію. Наукові дослідження свідчать: щоденне споживання граната є профілактикою деформації хрящових тканин, що можуть призводити до остеоартрозу (дистрофічне захворювання суглобів, викликане дегенерацією суглобового хряща).

Гранат сприяє догляду за зубами. Гранат має протимікробні та противірусні властивості, є природнім профілактичним засобом для порожнини рота, тому ризик виникнення хвороб ясен знижується.

Гранат підвищує імунітет 100 г гранати = 21% денної норми вітаміну С, який володіє сильними антибактеріальними властивостями. Гранат активізує імунну систему організму, який бореться із вірусами. Для того, щоб зміцнювати імунітет, достатньо їсти четвертинку гранати щоденно.

Щоденне споживання гранати покращує травлення.Гранат – це профілактичний засіб проти анемії.

Кому слід бути обережним із вживанням гранату:

людям із виразкою шлунку, гастритом із підвищеною кислотністю;

дітям до 1 року;

людям, які страждають від закрепів.

Насолодіться смаком та цілющими властивостями фруктів червоного кольору.

ТУБЕРКУЛЬОЗ У ДІТЕЙ

/Files/images/дитячий туберкульоз.png

Попри те, що сьогодні у світі вже доступні діагностика та лікування туберкульозу, які дозволяють уникнути летальних випадків, ця хвороба й надалі залишається серйозною медико-біологічною та соціальною проблемою.

Туберкульоз – це підступне захворювання, яке не розрізняє статевої приналежності чи соціального статусу, ігнорує професію, національність, релігійні вподобання та розмір банківського рахунку. На жаль, для цієї хвороби не існує і вікових обмежень. Сьогодні в умовах поширення мультирезистентного туберкульозу в Україні особливу небезпеку він становить для дітей та підлітків.

В Україні щорічно реєструють близько 800 випадків туберкульозу в дітей та підлітків, з яких майже половина хворих на хіміорезистентний туберкульоз. За даними WHO в Україні середній розрахунковий показник захворюваності дітей на туберкульоз становить 37,4 на 100 тис., (2500 дітей) що утричі перевищує офіційний показник.

Зростання захворюваності на туберкульоз дітей та підлітків відбувається паралельно з динамікою цих показників у дорослих. Водночас дитячий туберкульоз має свої особливості перебігу, розповсюдження інфекції та лікування, про які варто поговорити окремо.

У більшості випадків зараження туберкульозом дітей та підлітків відбувається в сімейному колі, від хворих на туберкульоз дорослих, які знаходяться у близькому оточенні та ще не розпочали лікування або ухиляються від нього, лікуються несистематично. Особливо небезпечними є контакти дітей з хворими на хронічні хіміорезистентні форми туберкульозу.

Фактори, що збільшують ризик розвитку туберкульозу після зараження: вік менше ніж 2 роки, ВІЛ-інфекція, інші імунодефіцити, лікування інших захворювань імуносупресивними препаратами та виснаження.

Вакцинація від туберкульозу (БЦЖ) не може повністю запобігти захворюванню, але вона ефективно попереджує розвиток небезпечних форм хвороби, що загрожують життю дитини. У невакцинованих дітей (особливо під час першого року життя) часто бувають генералізовані форми туберкульозу, що вражають усі органи та системи і тоді прогноз на одужання не зовсім сприятливий.

Симптоми, що можуть свідчити про інфікування туберкульозом:

підвищення температури тіла до 37-37,5 С;

загальна слабкість, зниження апетиту;

уповільнення набору ваги в дітей раннього віку або схуднення у старших дітей;

нічна пітливість;

поява кашлю, сухого і з приступами (кровохаркання в дітей не буває);

збільшення периферичних лімфовузлів.

Особливу увагу слід звернути на дітей у яких з’явилися ці симптоми та які мають позитивний результат туберкулінових тестів або на дітей, в чиїх родинах є/були випадки захворювання на туберкульоз.

Якщо ви помітили будь-які підозрілі симптоми, якомога швидше зверніться до лікаря. Чим раніше ви виявите захворювання, тим ефективнішим буде лікування! Бережіть своє здоров’я та ваших рідних!

Детальніше про туберкульоз у дітей за посиланням: https://kcphc.kyiv.ua/.../dityachiy-tuberkuloz-chomu...

Вплив цифрових пристроїв на наш організм

/Files/images/діти і ґаджети.jpg/Files/images/діти і ґаджети 2.jpg

Відтоді, як людство вперше винайшло освітлення, воно використовує штучне світло, щоб продовжити час неспання. Розвиток технологій змінив наше ставлення до нічного сну. Протягом останнього десятиріччя попит на використання електронних пристроїв значно зріс. Перегляд улюбленого серіалу, або читання повідомлень у соціальних мережах – це звичне заняття багатьох людей перед сном. Насправді, ці невинні дії можуть бути дуже руйнівними для сну.

Дослідження Національного інституту сну США показали, що близько 90% дорослих та підлітків, використовують цифрові пристрої за 1 год. до сну. Чим більше типів пристроїв використовується, тим більше труднощів щодо засинання і загального процесу сну виникає в людей. Кожен 5 з опитаних – засинає з включеним дзвінком телефону, деякі через це прокидаються декілька разів за ніч. Це спричиняє поганий сон. Особливі негативні впливи спостерігаються в дітей, підлітків та молодих людей.

Як цифрові пристрої впливають на сон?

Пригнічення вироблення мелатоніну. Коли сонце встає вранці, наш організм виробляє кортизол (гормон, що змушує нас не спати і бути активним). Зі зменшенням денного світла, організм виділяє мелатонін. Мелатонін – це природний гормон, що контролює цикл сну/неспання або циркадний ритм «біологічний годинник» цикл людини сну-неспання. Порушення вироблення мелатоніну спричиняє нейрофізіологічне збудження, що впливає на циркадний ритм, посилює почуття збудженості, замість того, щоб викликати сонливість.

Синє світло від екранів. Воно не тільки викликає проблеми зі сном, але також може викликати пошкодження сітківки. На відміну від синього світла, червоний, жовтий та оранжевий кольори світла практично не впливають на циркадний ритм. Тьмяне світло одного з цих кольорів вважається оптимальним для нічного читання.

Електромагнітне випромінювання. Сучасні цифрові пристрої, крім синього світла, випромінюють і електромагнітне випромінювання, наприклад, через сигнали Wi-Fi. Це впливає на сон так само як і синє світло – дестабілізуючи баланс мелатоніну в нашому організмі і змушуючи нас відчувати себе збудженим та бадьорими перед сном.

Гучні повідомлення. Хоча деякі люди можуть спати, попри шум, звукові сигнали і вібрації можуть викликати занепокоєння і змусити прокидатися занадто багато разів за ніч. Тому фахівці рекомендують відключати функцію повідомлень на телефонах, годинниках, коли ми спимо.

Емоційні реакції. Наші здавалося б, нешкідливі дії, такі як читання новин, спілкування в мережі або перегляд кумедного відео, можуть відволікати та впливати на процес засинання. Вони стимулюють мозок залишатися пильним і зосередженим. Гра у відеоігри дає викид адреналіну, що змушує наш мозок бути занадто збудженим.

Поради, яких потрібно дотримуватись під час використання електронних пристроїв:

Намагайтеся знизити використання електроніки в нічний час.

Встановіть режим сну: регулярний час відходу до сну, забезпечує відпочинок, необхідний для здорового сну.

Зробіть свою спальню зоною, вільною від цифрових пристроїв і заохочуйте дітей робити те ж саме.

Окуляри: Ви можете придбати спеціально розроблені оранжево-тоновані окуляри, щоб захистити ваші очі від випромінення синього світла.

Детальніше про вплив цифрових пристроїв на наш організм за посиланням: https://kcphc.kyiv.ua/.../vpliv-tsifrovikh-pristroiv-na...

Профілактика порушень постави в дітей молодшого шкільного віку

/Files/images/правильна постава.jpg

Після тривалих карантинних обмежень школярі повернулись до звичних навчальних занять.

Як допомогти їм без шкоди для здоров’я підтримувати такий режим навчальної роботи, щоб зберегти задовільний фізичний та емоційний стан?

Згідно з офіційними даними, у м. Києві під час проведення профілактичних оглядів серед дітей 0-17 років порушення постави виявлено у 22996 дітей (41,5 на 1000 оглянутих), сколіозів – у 5308 дітей (9,6 на 1000 оглянутих). З приводу сколіозу інвалідами визнано у 2019 році 36 дітей, з них вперше в житті – 9 дітей.

Тривала розумова робота під час уроків, вимушена статична поза втомлює школярів, знижує рівень працездатності, особливо в молодших школярів. Відносно одноманітна робота викликає тривале збудження окремих ділянок кори головного мозку, внаслідок чого наступає внутрішнє захисне гальмування, погіршення уваги, ускладнення в засвоєнні навчального матеріалу. Одночасно наростає загальна м’язова втома. Через обмежену амплітуду рухів зменшується рухливість плечових, кульшових, колінних і гомілковостопних суглобів, погіршуються дихальні рухи, порушується надходження кисню до внутрішніх органів, м’язів, головного мозку. З’являються передумови до порушення постави.

Правильна постава – показник здоров’я дитини. Формування правильної постави залежить від достатньо високого, збалансованого рівня фізичних якостей і функціональних можливостей організму. Завданням шкільного середовища є залучення до рухової активності всіх вікових категорій дітей, щоб до завершення навчання вони усвідомлено і вмотивовано займались оздоровленням власного організму і вели здоровий спосіб життя.

Здорова, добре розвинута дитина 8-9 років здійснює за день до 25 тис. рухів (умовних кроків) у середньому протягом 3-3,5 год. Такої норми можна досягнути тільки внаслідок проведення щоденних і якісних фізкультурно-оздоровчих заходів, до яких належить ранкова гімнастика, рухливі ігри та вправи на перервах між уроками та малі форми відпочинку на уроках.

Всі вправи малих форм активного відпочинку розділяються за спрямованістю і впливом на організм:

група вправ загального впливу сприяє активізації нервової, м’язової, серцево-судинної і дихальної систем дитини, запобігає застійним явищам у ногах, черевній порожнині, ділянці малого таза, грудної клітини. Це динамічні вправи, що виконуються з великою амплітудою;

зміцнення постави, м’язів тулуба, випрямлення і розвантаження хребта потребує вправ типу потягування, прогинання і вигинання спини, нахилів і поворотів тулуба та вправ статичного характеру на збереження правильної постави;

вправи, що застосовують при втомі плечового пояса, шиї та рук, сприяють зниженню напруги, поліпшенню кровообігу, зменшенню втоми і больових відчуттів цих груп м’язів. В основному, ці комплекси складаються з елементів самомасажу, динамічних вправ для м’язів спини, шиї, рук, які поєднуються з вправами на розслаблення м’язів;

відновлення працездатності кистей і пальців рук, якщо діти тривалий час писали, ліпили, малювали, спрямована на розслаблення, розтягування, самомасаж м’язів і зв’язок пальців, долонної і тильної сторони кисті та променево-зап’ястного суглоба;

для зменшення втоми очей, розслаблення окорухових м’язів і тих, що впливають на кришталик, знижують їхню напругу і поліпшують кровообіг очей, циркуляцію внутрішньоочної рідини, використовують комплекси вправ з поворотами, коловими рухами очного яблука в різних напрямках, вправи для повік, елементи самомасажу, прогрівання очей долонями;

при монотонній роботі, наприклад вивченні нового матеріалу, що потребує посидючості та уваги, корисними є вправи мобілізуючого характеру. Вони виконуються у швидкому темпі для приливу крові до кори головного мозку та інших органів;

для активізації уваги школярів, під час швидкого переходу з однієї діяльності на іншу доречно використовувати вправи на координацію рухів, відчуття ритму і темпу;

у кінці робочого дня або напруженого уроку можна використовувати вправи на розгойдування різних ділянок тіла, сегментарне розслаблення рук, хребта з подальшим його випрямленням. Дихальні вправи виконуються з акцентом на видих, затримкою дихання, рухами рук, що допомагають роботі грудної клітки.

Детальніше про порушення постави в дітей молодшого шкільного віку за посиланням: https://kcphc.kyiv.ua/.../profilaktika-porushen-postavi-v...

Із 1 січня 2021 року вступив в дію новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я № 2205.

Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти

/Files/images/мс.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 62

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.